Matgodt

Oppskrifter for både fest og hverdag

By

Honning- og pepperstekt andebryst

IMG_1698
Denne oppskriften er hentet fra www.aperitif.no.

Ingredienser

And:
1,2 kg andebryst
1 ss salt
1 ts pepper
1 ss solsikkeolje
1 dl honning
1 lime
2 ss knust sort pepper

Pastinakk/Sellerirot/Persille-rot pure:
400 g pastinakkrot/sellerirot/persille
1 dl fløte
100 g smør
1 ts salt
Kvernet hvit pepper

Smørkokte sukkererter:
250 g sukkererter
50 g smør
Vann
Salt og pepper

Ristede epler:
3 grønne epler, Granny Smith
andefett

Solbærsaus:
3 ss sukker
1 dl solbær
2 dl rødvin
1 dl portvin
1 l kylling-kraft
2 ts maisennastivelse utrørt i 1 ss vann
Salt og pepper
½ dl fine solbær til garnityr i saus

Fremgangsmåte

Solbærsaus:
Start med solbærsausen siden den tar lengst tid. Den skal kokes inn og det tar fort 40 min: Brun sukker i en kjele og tilsett solbær, rødvin, portvin og kraft. Kok ned til 5 dl og sil sausen. Jevn den med maisennastivelse utrørt i vann og smak til med salt og pepper. Tilsett hele solbær i sausen ved servering.

Pastinakkpure:
Skrell pastinakken og del den i biter. Kok den mør i vann. Tar vel en ca 15 min. Kjør til puré i hurtigmikser med fløte og smørterninger. Smak til med salt og pepper.

Smørkokte sukkererter:
Ha sukkererter, 1 dl vann, smør, salt og pepper i en kjele og kok opp under lokk. Kok ett minutt, så er de ferdige.

Ristede epler:
Skrell eplene og del dem i fire. Skjær bort kjernehuset og del kvartingene i tre. Stek eplebitene gylne i andefett i fem minutter. Ved servering legger du eplebåtene i en ildfast form og varmer dem i ovnen sammen med andebrystet i tre minutter.

Anda:
Snitt ned i andeskinnet i fine strimler. Det skal vere et rutenett (0.5 cm x 0.5 cm). Salte og pepre andebrystene. Varm en panne med litt olje og stek andebrystene med skinnsiden ned i ca. fem minutter til fettet smelter og skinnet blir brunt og sprøtt. Stek brystene ett minutt på kjøttsiden. Ta vare på det smeltede andefettet til eplene.
Så kan du velge to metoder:
Metode I
Etterstek brystene i ovn i fem minutter ved 180 grader. La dem hvile i 30 minutter på et lunt sted. Varm honning til den blir flytende og tilsett limesaft og knust sort pepper. Ved servering pensles brystene med honningen og varmes i tre minutter i ovn ved 225 grader med grillelementet på.

Metode II
Anbefaler helst å bruke et steketermometer. Gjerne et billig et fra Clas-Ohlson, er mer en bra nok. Stikk det inn i den mest kjøttfulle delen. Sett ovnen på en lav temperatur. Kan godt vere helt ned til 80 grader. Kjernetemperaturen skal vere mellom 57-62 grader. Medan du venter på at temperaturen går opp, varm honning til den blir flytende og tilsett limesaft og knust sort pepper. Når temperature nærmer seg 55 grader, så ta dem ut og pensle den med honningen. Sett på grillelementene og ta dem ut når de har nådd kjernetemperaturen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *