Matgodt

Oppskrifter for både fest og hverdag

By

Sushiris

sushiris
Super sushiris med mengdekalkulator.

Ingredienser
3 dl sushiris
3.75 vann
0.6 dl ferdigblandet riseddik
eller:
0.36 dl riseddik
0.24 dl sukker
0.4 ts salt

Merknad:
Det viktige her er forholdet mellom de ulike ingrediensen. Forholdet mellom tørr ris og vann skal være 1.1-1.2. En skal ha ca 0.2-0.25 av tørr rismengden med ferdigblandet riseddik. Det betyr at 1 dl tørr ris krever ca 0.2-0.25 dl ferdigblandet riseddik. Dette vil så klart vere litt smak og behag.

Dersom en skal lage riseddik så skal en ha ca 1.5 ganger mer eddik enn sukker. Mange foretrekker en større andel sukker men det er igjen smak og behag. Salt må en tilsette etter behag og helse. Noe av sukkeret kan byttes ut med mirin. Når du skal blande sukker og riseddik så er det en fordel å varme opp riseddiken i en liten gryte. Men ikke ha for mye varme, slik at det damper ut for mye riseddik. Ha lav varme og tålmodighet.

Fremgangsmåte
Skyll risen gjentatte ganger i vann helt til vannet er klart. Du kan for eksempel ha den i en plast bolle, fyll den med vann og gjerne røre lett i den med hånda. Tøm så ut vannet (bruk ei metallsil for å hindre at du mister ris). Fyll så i nytt vann. Dette skal som sagt gjøres helt til vannet er ganske blankt (ikke hvitt). Dette er viktig for å fjerne stivelse i overflaten av riskornene, noe som hindrer at risen vert grøtete.

Sil av vannet. Ha risen og riktig mengde vann i en riskoker. La det stå i ca 10-15 minutt. Ikke prøv å bruk en kjele. Det får du ikke til. Kun med riskoker er det mulig å få perfekt ris. Etter risenkokeren er ferdig å koke risen kan den godt stå en 5 minutt i riskokeren først. Ha risen over i en stor plastbolle. Hell over riseddiken. Det er viktig å gjøre dette medan risen endå er varm, då er det lettere å fordele den i risen. Bruk gjerne en tynn stekespade og «skjær» riseddiken inn i risen. Viktig at du ikke knuser risen men er forsiktig når du rører.

Sett risen vekk til kjøling med et klede over bollen. Risen er klar til bruk når den er lun. Den skal ikke være kjøleskapkaldt.

Ferdig sushiris kan virke litt løs men det er berre å komprimere den lett i hånden før plasserer den på fisken når du skal lage nigiri.

For meir informasjon om sushi så anbefaler eg veldig:
Sushiencyclopedia
Særleg artikkelen om nigiriteknikk er bra:
How to Make Nigiri Sushi

Sushirismengdekalkulatorer Dersom du vet omtrent hvor mye sushi du vil lage kan du bruke kalkulatoren under
Antall nigiribiter:
Antall noriruller av hele ark:
Antall Noriruller av halve ark:
Sushiris:
Vann:
Ferdigblandet riseddik:
Ekstra Nigiribiter:
Oppskrift: ferdigblandet riseddik
Riseddik:
Sukker:
Salt:
-Mengden ris er avrundet oppover til nærmeste 0.5 dl. Ekstra nigiribiter det gir er regnet ut.
-Små noribiter er laget ved å bruke halve noriarket.
-Mine nigiribiter er ca 5x2x1.6 cm store.
-Kom gjerne med tilbakemeldinger om den regner helt feil. Dersom du ønsker å finne ut hvor mye vann og eddik du treng til en viss mengde ris så bruk kalkulatoren under:

Sushiris (dl):
Vann:
Ferdigblandet riseddik:
Oppskrift egenblandet ferdigblandet riseddik
Riseddik:
Sukker:
Salt:

3 Responses to Sushiris

 1. Knut says:

  Hei igjen Trond,
  Ein liten feil. Den siste kalkulatoren din, der mengden ris er utgangspunktet, oppgir salt i dl. Men det skal vel vere ts? Gikk plutselig tom for salt i Arendal…
  Veldig fornøyd med kalkulatoren!

 2. admin says:

  Hei
  Har retta opp feilen no. Vidare så anbefaler eg veldig denne sida.
  http://www.sushiencyclopedia.com/
  Særleg er denne fin:
  http://www.sushiencyclopedia.com/how_to_make_sushi/how_to_make_nigiri_sushi.html

 3. Kai says:

  Se der ja, denne må jeg prøve neste gang jeg skal lage sushi! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *